Márianosztra – a Börzsöny kegyhelye

Jöjjön velünk a Dunakanyarba, a Börzsöny egyik szép völgyébe, Márianosztrára, ahol az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Magyar Pálos Rend tagjai várják a látogatókat.

A község neve eredetileg csak Nostra volt, amely egyesek szerint egy szláv név, mások szerint azonban a latin in nostre szavakból származik, ami annyit jelent: a sajátból – a kolostort alapító Nagy Lajos király XIV. századi adománylevelében olvashatóak ugyanis e szavak, arra utalva, hogy az uralkodó a saját vagyonából adott területet és építőanyagot a szerzeteseknek. Később a település neve – 1759-ben – kiegészült Mária nevével: akkor helyezték el az időközben a kolostor mellé, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére épített templomban a czestochowai Fekete Mária–kegykép másolatát.

A pálos szerzetesek 1786-ig, II. József szerzetesrendeket feloszlató rendeletéig éltek a márianosztrai kolostorban, amelynek az épületét I. Ferenc József császár utasítására, 1858-ban nő fegyházzá alakították át: azóta működik a községben az ország egyik legismertebb büntetés-végrehajtási intézete, amely 1950-től férfi elítélteket fogad be. A pálos szerzetesek 1989-ben tértek vissza a faluba és mindmáig ők látják el a kegyhely gondozását.

A kegytemplommal szemben található a pálosokat, valamint a börtön történetét bemutató kiállítás.

Program:

* Magyarok Nagyasszonya-bazilika: a kegytemplom megtekintése, szentmise

* Ebéd a konferenciateremben

* A pálosokat bemutató kiállítás és a börtöntörténeti kiállítás megtekintése

Utazás: Akadálymentes busszal

Ár: a csoport létszámától függ, érdeklődni lehet: info@hungary4all.hu, Bánlaki Szilvia, bsz@hungary4all.hu

Az ár tartalmazza az útiköltséget, belépőjegyet, ebédet és az idegenvezető díját.

Share Button