[portfolio_slideshow id=2017]

Bár a nagyvárosi kirándulásokat nem elsősorban gyerekeknek találták ki, Budapest rengeteg programmal szolgál a kicsiknek is. Azoknak a családoknak, ahol van mozgássérült családtag, kigyűjtöttük a legnépszerűbb akadálymentes programlehetőségeket. Kérdésekkel vagy további információért keressenek minket az info@hungary4all.hu e-mail címen.

Fővárosi Állat -és Növénykert
Budapest szívében, a Városligetben működik Magyarország legrégebbi állatkertje, ahol az összes kontinens állatvilágának képviselőivel találkozhatsz. Az egzotikus állatok mellett háziállatokat is láthatsz. A kert érdekessége még a Varázshegy (interaktív kiállítás a Nagysziklában), a Pálmaház, a tengeri Akvárium illetve a Lepkekert, melynek egy hatalmas sátor ad otthont.
A Holnemvolt Park a Fővárosi Állat- és Növénykert új családi szabadidőparkja. Itt működnek a különféle állatsimogatók és a Vidámpark örökségeként átvett műemléki játékok, mint a „százéves” körhinta, barlangvasút, hullámvasút, mesecsónak, elvarázsolt kastély, stb.
Akadálymentesség:
A park területének zöme sétautakon bejárható. A terep néhol változó, nem aszfaltos, hanem köves.
Az állatházak többségébe be lehet jutni kerekesszékkel. A Varázshegy egyes részei nem járhatók be, azonban a szintek közti mozgás lifttel lehetséges. Az állatsimogató bejáratánál görgős az aljzat, itt szükség lehet segítségre az átjutáshoz.
Akadálymentes mosdó a Varázshegyben és az Akváriumnál levő toalettekben van.
A Holnemvolt Park területén csak mobil mozgássérült mosdó van. A programok (pl. bábszínház) nagyrészt akadálymentesek, a különböző attrakciók nagy része viszont nem.
Kedvezményes partneri jegy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), a Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE), az Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), valamint az Autisták Országos Szövetsége érvényes igazolványával rendelkező személy, továbbá a vele érkező 1 fő, felnőtt kísérője részére jár.

További információ: http://www.zoobudapest.com  vagy info@hungary4all.hu

Tropicarium
A Tropicarium – a “cápás állatkert”, a világ minden tájáról érkező állatok hadával várja látogatóit az év minden napján. Az állatkert lakói között egyaránt megtalálhatók a lusta aligátorok, egzotikus hüllők, kétéltűek, apró majmocskák, szabadon repkedő madarak, és több ezer színes halfaj képviselője, no meg a tengerek „nehézfiúinak” számító cápák is. A rájasimogató medencében minden látogató megsimogathatja és a gondozók segítségével akár meg is etetheti a tengerek eme fenséges élőlényeit.
Akadálymentesség:
Az egész terület akadálymentesített, így kerekesszékkel tökéletesen bejárható. Akadálymentes mosdó csak a Camponában van, a Tropicarium pénztárához közel.
Az alábbi kártyák valamelyikével rendelkező látogatókat, valamint a fogyatékos személlyel érkező max. 1 fő felnőtt kísérőt a jelenlegi legolcsóbb, kedvezményes belépődíjjal engedik be.
Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ)
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ)
Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ)
Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE)
Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ)
Autisták Országos Szövetsége (AOSZ)
Down Alapítvány

További információ: http://www.tropicarium.hu  vagy info@hungary4all.hu

Aquaworld
A Ramada Resort Aquaworld Budapest Közép-Európa legnagyobb fedett szálloda- és élményfürdő-együttese. Budapest északi részén, az M0-ás Megyeri-híd pesti hídfője mellett található, zöld környezetben. Az egyedülálló szolgáltatásokat felvonultató fürdő 17 medencéje közül 15 egész évben üzemel. Az Aquaworld különleges kikapcsolódást és aktív időtöltést biztosít a család minden tagja számára. Jakuzzik, hullámmedence, szaunavilág és 11 darab, összesen közel 1 km hosszú csúszda kínál izgalmas kalandot és felhőtlen szórakozást.
A gyermekbirodalom változatos programokat kínál kis vendégei számára – a totyogóktól az ovisokig. Gyermekcsúszdákkal felszerelt babamedence, játszóház, szárazföldi játékok, gyermekmosdó, járóka és gyermekpelenkázó szolgálja a kényelmét a kisgyermekes családoknak.
Az élményfürdő a tinik számára maga a paradicsom. Kedvük szerint úszkálhatnak, labdázhatnak vagy csúszdázhatnak a 11 óriás csúszda valamelyikén.
Akadálymentesség:
Akadálymentes a bejutás és van mozgássérült mosdó. A medencékhez nincs beemelő.

További információ: http://www.aqua-world.hu  vagy info@hungary4all.hu

Csodák Palotája
A Csodák Palotája, Magyarország első interaktív tudományos kiállítása, mely játékos eszközökkel ébreszt rá, hogy a természettudományhoz mindennapos közünk van. A kiállítás minden eleme az akadálymentesség elvét szem előtt tartva lett megtervezve. Néhány eszköz a teljesség igénye nélkül: fakírágy, ködkamra, bársony hárfa, légágyú, képesség tesztek és még sok más játék, amit mindenképp érdemes kipróbálni. 4-5 éves kortól ajánlott.
Akadálymentesség:
Akadálymentesen megközelíthető, van akadálymentes mosdó. Jelképes jegy váltható érvényes SINOSZ, ÉFOÉSZ, MVGYOSZ, MEOSZ, AOSZ, MACIE igazolvánnyal. A fogyatékossággal élő személlyel 1 fő kísérő ingyen bemehet.

További információ: http://www.csopa.hu  vagy info@hungary4all.hu

Fővárosi Nagycirkusz
Bohócok, artisták, idomárok, zsonglőrök – a városligeti Fővárosi Nagycirkusz rengeteg látványos és humoros produkcióval várja a mélyen tisztelt publikumot. Kiváló akusztikájának köszönhetően színvonalas komoly- és könnyűzenei koncertek, operett előadások, színielőadások, sportrendezvények és más bemutatók helyszíne is. A Fővárosi Nagycirkusz biztosít otthont már nyolc éve a Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak, amelyre a világ számos országából a legjobb produkciók érkeznek és versengenek egymással.
Akadálymentesség:
Kerekesszékes vendégek a porondülésen kapnak helyet, az épületben lift működik, és van akadálymentes mosdó is.

További információ: http://www.fnc.hu  vagy info@hungary4all.hu

Margitsziget
A Duna közepén fekvő gyönyörű, parkos sziget Budapest zöld szíve.
Itt mindenki találhat magának programot. Árnyas parkok, kis állatkert, Japánkert, középkori várrom, szabadtéri színpad várja a látogatókat.
Akadálymentesség:
Nemrég adtak át a margitszigeti játszótéren két hintát, amely kifejezetten mozgássérült, kerekekesszékes gyerekeknek készült.  Újdonság, hogy a zenélő szökőkút kínálata gyerekeknek szóló blokkal is bővült, amely naponta kétszer, egy délelőtti és egy délutáni időpontban lesz hallható. A műsorban felcsendül Koncz Zsuzsától a Micimackó, a Napoleon Boulevard-tól a Legyetek jók, ha tudtok, Wolf Kati előadásában a Vuk és a 100 Folk Celsiustól a Miki Manó.
A szigeten három nyilvános toalett van akadálymentes résszel is. Van egy automata a szökőkútnál. A két nagy szálloda közösségi akadálymentes mosdóját is lehet használni.

Budapest Bábszínház
Közép-Európa legnagyobb bábszínháza, a Budapest Bábszínház az Andrássy út egyik patinás műemléképületében működik. Abban is különleges a színházak között, hogy a legszélesebb életkori palettán kínál előadásokat az óvodásoktól a kisiskolásokon át a felnőttekig.
Akadálymentesség:
Az épületben van akadálymentes mosdó, lift, a bejáratnál mobil rámpa.

További információ: http://www.budapest-babszinhaz.hu  vagy info@hungary4all.hu

Magyar Természettudományi Múzeum
A Magyar Természettudományi Múzeum állandó és időszaki kiállításai a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében tekinthetők meg. Itt találkozhatsz a világon egyedülálló magyar dinoszaurusz leletekkel és rekonstrukciókkal, valamint megismerheted a Kárpát-medence élővilágát és ásványait interaktív preparálási bemutatókkal és múzeumpedagógiai programokkal kiegészülve.
Akadálymentesség:
Az épület akadálymentes, van lift és akadálymentes mosdó is üzemel. A kiállításokat a mozgásukban korlátozottak és fogyatékossággal élők díjmentesen látogathatják.

További információ: http://www.nhmus.hu/hu  vagy info@hungary4all.hu

Minipolisz
Egy egyedülálló interaktív kiállítás gyermekek számára. Folyamatosan megújuló helyszíneinken a kicsik egy teljes mértékben az ő méreteiknek megfelelően felépített városban egy időre belebújhatnak a felnőttek bőrébe. Kipróbálhatják magukat a nagyok áhított világában, így lehet belőlük néhány órára árus, pénztáros, orvos, autószerelő, hírmondó vagy akár szobafestőként – de világsztárként is bizonyíthatják kreativitásukat.
3-12 éves korosztálynak ajánljuk, míg a legkisebbek (0-3 év) a részükre kialakított babaszobában szülői felügyelettel tölthetik az időt.
Akadálymentesség:
Az épületbe akadálymentes a bejutás, van lift és mozgássérült mosdó is.

További információ: http://minipolisz.hu  vagy info@hungary4all.hu

Miniversum
A Miniversum egy hatalmas, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei kb. százszoros kicsinyítésben elevenednek meg.
Itt-ott be lehet avatkozni az asztalon zajló forgalomba, eseményeket, mozgásokat, hang- és fényhatásokat életre kelteni. A legkisebb látogatókra külön figyelmet fordítanak: a MINIVERSUM játszóházában hétvégenként a korosztályuknak megfelelő építő-alkotó tevékenységre várják őket (külön díjszabás nélkül, kivéve makettezés). Lehet kézműveskedni, makettet építeni, kvíz és kincskereső játékban részt venni.
Akadálymentesség:
A bejutás akadálymentes, a küszöbök áthidalására rámpákat biztosítanak és van akadálymentes mosdó is.

További információ: http://www.miniversum.hu  vagy info@hungary4all.hu

Művészetek Palotája
A Művészetek Palotája  Budapest legfiatalabb, többfunkciós kulturális létesítménye.
Számos családi és ifjúsági programot szerveznek, a zenés foglalkozásoktól, a színház- és táncelőadásokon át a kézműves foglalkozásokig. A programok nagy része ingyenes.
Akadálymentesség:
Az épület mozgáskorlátozottak számára akadálymentes, termei és szolgáltatásai kerekes székkel megközelíthetők, ezen kívül több, speciálisan kialakított mosdó is rendelkezésre áll.

További információ: https://www.mupa.hu  vagy info@hungary4all.hu