[portfolio_slideshow id=1565]

Esztergom régen és most – akadálymentes időutazás

Tartson velünk Esztergomba, a méltán híres királyi városba, ahol a történelmi látnivalók mellett a régióban elsőként megnyílt turisztikai központban és pincerendszerben tett barangolás teszi felejthetetlenné a látogatást!

Esztergom egyik nagy előnye, hogy Budapestről gyorsan és kényelmesen elérhető autóbusszal. A kiszállást követően kellemes ráhangolódó sétát teszünk a 2001-ben újonnan átadott Mária Valéria hídon, mely Esztergomot és a szlovákiai Párkányt köti össze. Megtekintjük a Várhegyet és az Esztergomi Bazilikát a hídról, miközben „átlopódzunk” Szlovákiába. Az idegenvezető elbeszéléséből sok mindent megtudhatunk majd a magyar-szlovák kapcsolatokról, a dunai hajózásról és az esztergomi történelmi magyar és török emlékekről.

A séta után busszal útra kelünk és a Bazilikáig meg sem állunk, ahol a hegy gyomrában megbújó teljességgel akadálymentes Prímás Pince lát majd vendégül minket. A 2007-ben nyílt, 3700 négyzetmétert meghaladó kiterjedésű pincerendszerben megismerkedhetünk a magyar borkultúrával és borvidékekkel. A szőlő és bor az összekötő kapocs az egyes egységek – Kárpát-medencei Borvidékek Alagútja, étterem, Szőlészeti és Borászati Kiállítás – között.

Sok álmélkodásra azonban ekkor még nem lesz idő, hiszen az asztalon már gőzölögve vár minket az Alföldi bográcsgulyás csipetkével, melyhez házilag sütött pékárut és pilismaróti kézműves vajat kínál az étterem díjnyertes séfje. Desszertként Fahéjmártással kínált szilvás gombóc ízű rétes vagy Muskotályhabos vargabéles között választhatunk. Szomjoltóként ásványvizet, majd kávét szolgálnak fel nekünk.

14 órától megtekintjük a pincerendszerben található boralagutat és borászati kiállítást, ahol kérdés nem marad megválaszolatlanul, hisz a magyar borokról soha sem lehet eleget tudni! Természetesen lesz lehetőség egyéni nézelődésre, barangolásra is. A pincerendszer rendelkezik egy apró ajándékbolttal és külön cukrászati résszel, ahol elcsábulhatunk egy képeslap vagy csodatorta erejéig (feltéve, ha még nem durranunk ki).

Az étteremben található panorámalifttel útra kelünk és megtekintjük az Esztergomi Bazilikát, Magyarország legnagyobb egyházi épületét. A templomba egy külön kialakított rámpán akadálymentesen be lehet jutni. A bazilikától gyönyörű kilátás nyílik a Dunára, és közvetlen közelről szemlélhetjük a várat is. Ki tudja, talán még az is kiderül, hogy milyen állathoz hasonlította Babits a bazilikát az esztergomi hétvégi házában üldögélve…

A kis történelmi kalandunk után búcsút veszünk Esztergomtól és Visegrádot útba ejtve indulunk Budapestre. A Panoráma úton „magaslesről” csodálhatjuk majd a Dunát. Természetesen a hazaútra is tartogatunk még néhány történetet a Dunakanyarról és Visegrádról. Egy biztos: az egyik híres visegrádi épületet „kénytelenek leszünk” átkeresztelni…

Utazás: Akadálymentes busszal

Érdeklődni lehet: info@hungary4all.hu, Bánlaki Szilvia, bsz@hungary4all.hu